Zwarte zaterdag voor EV-rijders 19 februari 2020

Het elektrische wagenpark in Nederland begint inmiddels serieuze vormen aan te nemen. Verkoopleider Tesla Model 3 ging ruim 30.000 keer over de toonbank en ook modellen als de Fiat 500 e, de Nissan LEAF en de Kia e-Niro deden goede zaken. Ooit afgevraagd wat er gebeurt als al deze kersverse EV-rijders besluiten met zo’n allen op vakantie te gaan? Dat is iets waar wintersporters aankomende zaterdag achter gaan komen, als een deel op vakantie gaat en een ander deel terugkomt.

KPMG verwacht dat  ongeveer 3 procent van alle 56.500 elektrische auto’s met een actieradius van 300 kilometer of meer op wintersport gaat. Daar weer 71 procent van gaat via Duitsland naar Oostenrijk. Volgens De heer B. van der Schrier moeten zo’n 1.500 Ev’s laden bij slechts 450 laadpalen van Tesla en Ionity. Dat klinkt als een vrij gunstige verhouding, maar toch is het al genoeg om voor een ‘zwarte zaterdag voor EV-rijders’ te zorgen.

De wachttijd om te mogen laden kan daarbij oplopen tot 75 minuten. Daarbij kan de laadsnelheid door de drukte teruglopen, waardoor het nog langer kan duren. KPMG adviseert wintersporters met een elektrische auto om de laadpalen in het zuiden van Duitsland te vermijden tussen 11:00 en 16:00 uur op 22 februari.  Nog beter is het om op vrijdag of op zondag op pad te gaan. Van Utrecht naar Westendorf is het ruim 900 kilometer rijden, wat neerkomt op minstens drie keer laden.

In Amerika zijn files voor laadpalen een bekend probleem. Rond feestdagen als Thankgiving staan enorme rijen voor de Superchargers in Californië. Zelfs de grootste Supercharger ter wereld, met zo’n 40 laadpalen, kon de drukte niet aan, waardoor er zo’n vijftig Tesla’s in de rij stonden voor de nodige kWh’tjes.

HomeZwarte zaterdag voor EV-rijders